Python op je eigen computer

Om te beginnen

Om te kunnen programmeren op je eigen computer heb je twee verschillende programma’s nodig: de taal zelf, en een goede editor:

  1. Anaconda, een versie van Python die makkelijk te installeren is. Er zitten ook een boel packages bij, waarin extra functionaliteit zit voor grafieken, statistiek en nog allerlei andere dingen.

  2. Visual Studio Code, een editor om code in te schrijven. Dit is in feite een soort tekstverwerker, maar dan speciaal bedoeld voor programmacode. Deze geeft bijvoorbeeld verschillende woorden verschillende kleurtjes, zodat je een goed overzicht houdt van je programmacode.

Zit je vast? Vraag je assistent!

Stap 1: Anaconda

Dit pakket kunt je downloaden op de website. Kies daar voor de “Anaconda Invididual Edition”. De download is meer dan 400MB. Het kan dus even duren voordat het klaar is!

Zodra de download klaar is, moet je het gedownloade bestand uitvoeren (dubbelklik?). Volg dan de installatieinstructies en kies waar nodig voor “Install for me only”; als het goed is hoef je verder niks te veranderen.

Let op: kies op Windows altijd de “advanced” installatie en kruis onderstaande vinkje aan! Als je dit niet hebt gedaan moet je het verwijderen en opnieuw installeren!

Selecteer het vinkje Add to PATH tijdens de installatie van Anaconda

De installatie kan een tijdje duren.

Stap 2: Visual Studio Code

Dit pakket kun je downloaden op de website van Microsoft. Ook hier geldt dat je het bestand nog moet uitvoeren en installeren. Je hoeft niks aan te passen aan de installatie-opties. Heb je een Mac? Dan wordt het programma in je Downloads-map gezet. Je kunt het vanuit daar gewoon opstarten.

Proefrit

Nu je zowel Anaconda als Visual Studio Code hebt geïnstalleerd, kunnen we gaan kijken of alles werkt. Volg de voorbeelden uit de video:

Terminal

In Visual Studio Code kun je de terminal openen met de toetscombinatie ctrl+`. Dat is dus tegelijkertijd de ctrl en ` (deze toets vind je meestal naast de 1 of naast de Z op je toetsenbord).

Installeer checkpy

Om jou te helpen controleren of wat je programmeert ook daadwerkelijk in overeenstemming is met de opdracht, hebben wij een programma geschreven genaamd checkpy. Dit programma kun je installeren door in de terminal het volgende commando uit te voeren:

pip install checkpy

Dit kan even duren, en je zult wat tekst over je scherm zien gaan. Daarna is checkpy geïnstalleerd. Behalve checkpy hebben we ook tests nodig om de opdrachten die jij zometeen gaat maken te testen. Deze tests kun je downloaden door het volgende commando in de terminal te voeren:

checkpy -d uva/progns

Om te testen of alles werkt, kun je hello.py testen. Als je die nog niet gemaakt hebt, doe dat dan volgens het introductiefilmpje hierboven. Voer dan het volgende commando in de terminal uit:

checkpy hello

Kleurt alles groen en zie je alleen maar vrolijke smileys? Dan zit je goed, en heb je aan onze eisen voor de opdracht voldaan! Mocht er iets rood kleuren, geen paniek! Kijk goed na of je precies hebt gedaan wat er is gevraagd, en mail gerust als je klem zit.